Enkel- en Voetpijn
Wat is Enkel- en Voetpijn?
Enkel- en voetpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende klacht is de verstuikte enkel, die vaak onverwachts optreedt en resulteert in een gezwollen enkel, waardoor bewegen moeilijker wordt. Naast acute letsels zoals verstuikingen, kan overbelasting door de complexiteit van botten, pezen en spieren in de voet ook vaak leiden tot klachten die een bezoek aan de fysiotherapeut vereisen.
Kan ik voor Enkel- en Voetpijn worden Behandeld?
Ja, zeker. Door onze ervaring met sporters en samenwerking met verenigingen, hebben we veel expertise opgedaan in de diagnostiek en het herstel van enkel- en voetklachten. Tijdens de intake, waarbij we uw digitale intakeformulier al hebben doorgenomen, stellen we een gericht behandelplan op. Dit plan is gebaseerd op een grondige anamnese en onderzoek, en vaak ook aanvullende echodiagnostiek. Het behandelplan kan verschillende elementen omvatten, zoals voorlichting, houdingsinstructies, massage, rek- en strekoefeningen, gerichte training, en indien nodig specifieke technieken zoals dry needling of manuele therapie. Bovendien bieden we ondersteuning via de MijnZorgApp, waar u niet alleen afspraken kunt vinden, maar ook uw oefeningen en schema's kunt raadplegen.
Hoe Ontstaat Enkel- en Voetpijn?
De meest voorkomende oorzaak van enkel- en voetpijn is een verstuikte enkel. Een verstuiking kan bij iedereen voorkomen, maar komt vaker voor bij sporters en bij mensen met een grotere lenigheid (laxiteit) in kapsels en banden. De buitenzijde van de enkel is meestal de zijde die overrekt wordt. Dit leidt tot zwelling en warmte, en bij (in)scheuring ontstaat ook een blauwe plek door beschadigde bloedvaten.
Bij overbelasting zijn de aanhechtingen van pezen vaak de oorzaak van klachten. De achillespees of de peesplaat onder de voet (fascitis plantaris) kunnen geïrriteerd raken en leiden tot hielspoor. Overmatig gebruik van de voeten kan ook leiden tot artrose, wat eveneens klachten kan veroorzaken.
Wat kan ik Zelf Doen en Wanneer moet ik Contact Opnemen?
In acute gevallen is rust, ijsapplicatie en het hoog leggen van de voet belangrijk. De fysiotherapeut kan helpen met immobilisatie (zwachtelen of tapen) en zo nodig leren lopen met krukken om de voet te ontlasten. Na de acute fase ondersteunt de fysiotherapeut het herstel door middel van taping en gerichte oefentherapie om de kans op herhaling te verminderen.
Bij overbelastingsklachten analyseert de fysiotherapeut uw beweeggedrag in het algemeen en de lenigheid en stabiliteit van uw enkel in het bijzonder. Op basis hiervan wordt een plan van aanpak opgesteld om het herstel te bevorderen. Vaak krijgt u het advies om bepaalde oefeningen blijvend te doen om herhaling van de klachten te voorkomen.
Ons deskundige team staat klaar om u te helpen uw enkel- en voetpijn effectief aan te pakken en uw levenskwaliteit te verbeteren.