Kniepijn
Wat is Kniepijn?
De knie is een fascinerend gewricht, bestaande uit een complex samenspel van kapsel, banden, menisci, kruisbanden en een knieschijf. Dit alles maakt het mogelijk om te wandelen, fietsen, traplopen en zwemmen. Door deze veelzijdigheid is de knie echter ook kwetsbaar, waardoor pijn en ongemak kunnen ontstaan als het gewricht minder goed functioneert. Dit kan gebeuren door letsel, overbelasting of veroudering.
Kan ik voor Kniepijn worden Behandeld?
Ja, absoluut. Knieklachten komen vaak voor en ons team heeft veel ervaring in de behandeling ervan. Tijdens de intake, waarbij we uw digitale intakeformulier al hebben doorgenomen, stellen we een gericht behandelplan op, gebaseerd op een grondige anamnese en onderzoek. Vaak maken we gebruik van echodiagnostiek om de ernst van het letsel beter in kaart te brengen. Dit leidt tot een behandelplan op maat, dat kan bestaan uit voorlichting, houdingsinstructies, massage, rek- en strekoefeningen, gerichte training, en indien nodig specifieke technieken zoals dry needling of manuele therapie. Bovendien bieden we ondersteuning via de MijnZorgApp, waar u afspraken, oefeningen en schema's kunt raadplegen.
Hoe Ontstaat Kniepijn?
Kniepijn kan door verschillende oorzaken ontstaan:
- Letsel: Sporten kunnen de knie zwaar belasten, wat leidt tot knietrauma’s zoals meniscusletsel, kruisbandletsel of kraakbeenletsel. De therapeut helpt bij het vaststellen van de aard en ernst van het letsel en begeleidt het herstelproces.
- Overbelasting: Overbelastingsklachten zoals runners knee, peesklachten of kraakbeenirritatie komen voor bij zowel sporters als niet-sporters. Dit type klachten ontstaat vaak door overtraining, eenzijdige belasting of onvoldoende rust.
- Veroudering: Naarmate we ouder worden, kan het kraakbeen in het kniegewricht slijten, wat leidt tot verminderde belastbaarheid. Het is belangrijk om de knie met zorg te trainen om de fitheid te verbeteren.
Wat kan ik Zelf Doen en Wanneer moet ik Contact Opnemen?
Bij knietrauma is het essentieel om de aard en ernst van het letsel vast te stellen. Echodiagnostiek kan hierbij ondersteunen. Voor verder onderzoek werken we samen met de huisarts, sportarts of orthopeed.
Bij overbelastingsklachten of veroudering analyseren we de beweeglijkheid van het gewricht, spierlengtes, kracht en stabiliteit. We werken aan de zwakke schakels en stellen een op maat gemaakt trainingsprogramma op om u te begeleiden naar het hervatten van uw dagelijkse activiteiten.
Ons deskundige team staat klaar om u te helpen uw kniepijn effectief aan te pakken en uw levenskwaliteit te verbeteren.