• header-full-1.jpg
  • header-full-2.jpg
  • header-full-3.jpg

Lage rugpijn is een veel voorkomend fenomeen in de maatschappij. Veel mensen ervaren tussen hun 20ste en 50ste levensjaar voor het eerst rugpijn. De pijn die mensen voelen kan veroorzaakt worden door overbelasting van verschillende structuren in de rug (wervels, tussenwervelschijven, bandjes en/ of spieren). Soms ligt er aan deze rugpijn een medische aandoening aan ten grondslag. Bij 80 tot 90% van de mensen verdwijnen de klachten spontaan binnen 4 tot 6 weken.

Maar wat nu als dit niet gebeurt? Of als de rugklachten regelmatig terugkeren?

Uit onderzoek blijkt dat bij mensen met lage rugpijn de functies van de verschillende spieren verandert. Bepaalde spieren verzwakken, anderen worden te krachtig. De spieren doen niet meer wat ze moeten doen. Wanneer de rugpijn weg is, herstelt dit niet altijd vanzelf. Bij mensen die regelmatig rugpijn ervaren is het stabiliteitssysteem verstoord.

beweegprogramma lage rug

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat trainen van de diepe buik- en rugspieren de stabiliteit van de wervelkolom laat toenemen, waardoor de rugklachten verminderen en minder frequent optreden.

Bij Hofland-van Geest heeft u de mogelijkheid te trainen in een ruggroep. Deze groepen hebben als doel de stabiliteit, spierkracht en conditie van de rug/ bekken te verbeteren. U wordt begeleid door een fysio-, manueeltherapeut die u inzicht in uw gezondheidsprobleem geeft en helpt uw oefeningen adequaat uit te voeren.

De training is geschikt voor ieder die zijn wervelkolomstabiliteit wil verbeteren, wil revalideren na een hernia(operatie), en voor mensen met rugklachten. Voor iedere deelnemer wordt er aan de hand van de individuele intake een trainingsschema gemaakt. De frequentie van training (1 of 2 x per week) is afhankelijk van de beginsituatie van de deelnemer. De training wordt gegeven in Wateringen. Voor tijdstippen, zie rooster Wateringen. De kosten voor dit beweegprogramma kunnen, wanneer u verzekerd bent voor fysiotherapie, bij de zorgverzekering gedeclareerd worden.

Voor meer informatie over de rug groepen, of als u wilt weten of de groep aansluit bij uw klachten, kunt u contact opnemen met Esther Hofstra-van der Knaap (lokatie Wateringen).